info@villa-ayo.com +62 (0)877 60248308

Omgeving

Elk deel van Bali is uniek. De meeste stranden op Bali zijn lang en breed. Er zijn witte zandstranden, stranden van kleine steentjes en stranden met donker vulkaan zand. Sommige delen van het eiland zijn zeer toeristisch terwijl er ook heel veel plekken zijn waar het heerlijk vertoeven is in de natuur en de unieke cultuur. We hebben een kleine selectie gemaakt van dingen die u kunt zien en doen tijdens een verblijf bij villa Ayo:

1. Het strand van Kedungu
Elke dag zijn er diverse surfscholen die op de vroege ochtend hun studenten naar het strand van Kedungu brengen. Ht strand is 900 meter lopen vanaf de villa, een prima wandeling. Onze villa manager Cetig was vroeger een van de surfers van het dorp en is altijd bereid om een van zijn oude maatjes in te schakelen voor en surfles als u dat wilt. Na de vloed zijn er kleine visjes en krabbetjes tussen de rotsen te vangen, altijd een mooi evenement voor de lokale jeugd.

2. Surf spots in de omgeving van de villa
Kedungu beach is voor de beginnende en medior surfer. Andere spots dichtbij de villa zijn Nyanyi/Muara beach, Front hotel beach en Yeg Gangga.

3. Trip naar Tanah lot tempel
Een populaire trip is een wandeling door de rijstvelden richting de Tanah lot tempel (tempel in de oceaan). Onderweg naar de tempel ziet u de prachtige rijstvelden, tropische bomen en lokale kruiden. Cetig begeleid u tijdens de wandeling en kan u alles vertellen over de omgeving en over de tempel zelf, het heilige water en de heilige slang. Aan het einde van de trips kunt u genieten van de prachtige zonsondergang en de Kecak dance, welke elke dag na de zonsondergang wordt uitgevoerd.

4. Een Balinese ceremony bijwonen
Tijdens u verblijf kunt u overal op Bali mensen zien in traditionele klederdracht. Het houden van ceremonies is een belangirjk onderdeel van het leven van de Hindoes op Bali. Met een beetje geluk is er tijdens uw verblijf een grote ceremony in Kedungu. De lokale bevolking vindt het altijd heel mooi als gasten een ceremonie bijwonen dus vraag hier gerust naar bij Cetig.

5. Golf bij Nirwana Golf club
De golf course is ongeveer 4 km vanaf villa Ayo. Het is een 18-hole club die is aangelegd door Greg Norman. Er zijn 3 hole die langs de cliffs lopen en de hele baan is omgeven van rijstvelden en de oceaan. Een van de mooiste banen ter wereld.

6. Joggen of fietsen in de omgeving van villa Ayo
Villa Ayo is gelegen in het prachtige dorpje Kedungu. Joggen of fietsen in de direct omgeving van de villa is prachtig. In de ochtenden is de temperatuur nog prima voor wat inspanning en komt u langs de echte lokale bevolking, rijstvelden met helder weer is er uitzicht tot aan de vulkanen van Bali. .

7. Bali vlinder park
Het vlinderpark is in Tabanan, ongeveer 20 minuten rijden vanaf de villa. Het is het beste om in de ochtend naar het park te gaan omdat de vlinders dan het actiefst zijn. Er zijn meer dan 300 verschillende soorten vlinders in Indonesie, in het park zijn een aantal zeer bijzonder exemplaren te zien vanuit de jungle vanuit heel Indonesie.

8. Paardrijden
Het is mogelijk om paard te rijden, lekker langs het strand. De dichts bijzijnde mogelijkheid is via: http://www.balionhorse.com/

9. Taman Ayun tempel
In het oosten van Tabanan is een enorme tempel met een grote gracht. De tempel is gebouwd in 1634 en totaal gerenoveerd in 1937. Tot 1891 was het de hoofdtempel van de koning van Mengwi. De tempel heeft een prachtige fontein en wordt regelmatig gebruikt tijdens koninklijke festiviteiten.

10. Royal palace Kerambitan
Het 17e-eeuwse Puri Anyar Kerambitan vertegenwoordigt de koninklijke familie van Bali in zijn huidige progressieve vorm, met wortels in de Balinese geschiedenis tot in de 13e eeuw. De familie leefde in grote voorspoed tot de wet van de landhervorming in 1961het eigendom van land beperkte tot 5 hectare (12 acres) per gezin. Het familielandgoed van toen was ongeveer 300 hectare (741 acres) en het werd in beslag genomen en herverdeeld. Onder deze nieuwe omstandigheden werd het een uitdaging om het paleis, het terrein en de vele tempels te behouden. De huidige (zevende generatie koninklijke familie) King Anak Agung Ngurah Oka Silagunadha (hij wordt liever Bapak Oka genoemd) had een visie om met de wereld “het geschenk van de voorouders te delen” en hij opende het paleis voor bezoekers in 1967. Hier zijn feesten georganiseerd voor mensen als Mick Jagger, David Bowie en Supertramp, voor premier Fukuda van Japan en voor ministers en ambassadeurs van over de hele wereld. Een ritueel toneeldrama genaamd Tektekan, gecreëerd door Bapak Oka voor koninklijke optredens, wordt soms in scene gezet onder leiding van de priesters: dolken dringen in het vlees van mensen in trance; dit beeldt de strijd uit tussen goed en kwaad genoemd Rwa Binedha. Als u op voorhand boekt, kan er een verleidelijk Balinees feest voor u worden geregeld.

11. Sportief in Canggu

In Canggu zijn er verschillende mogelijkheden om een sportieve trip te plannen;
1. Surfen
Er zijn drie surfspots in Canggu: Berawa, Echo Beach en BatuBolong. BatuBolng is net als Kedungu goed voor beginners. En bij het strand is er een leuk restaurant ; Old man
2. Splash Waterpark Canggu.
3. Bowling bij Canggu club
4. Bounce Bali.
Bali’s eerst trampoline centrum is gevestigd tegenover Canggu Club. Doordat de ruimte volledig is voorzien van AC’s is het heerlijk springen op de trampolines!

12. Winkelen, relaxen en het nachtleven in Seminyak
Seminyak staat al jaren bekend als het hippe en trendy gedeelte van Bali. Er zijn enkele bekende 5 sterren resorts, luxe strandclubs, vele restaurants en andere eet en drinkgelegenheden te vinden. Kudeta, La luciola, Sarong, Potato Head en W resort zijn een aantal voorbeelden hiervan. Ook zijn er vele boetiekjes en winkels te vinden met het Seminyak Village shopping center als nieuwste uitbreiding. Bekende designers hebben in Seminyak, onder andere; Paul Ropp, Lulu Jasmine, Niluh Jasmine, Niluh Djelantik (haar schoenen en sandalen worden door verschillende filmsterren gedragen)

In het weekend start het nachtleven wat later op Bali, althans de clubs worden pas na 12:00 echt een beetje druk. Vanaf Ayo is het ongeveer 15km naar Seminyak.

13. Trip naar Ubud
Ubud staat bekend om de kunst en de prachtige natuur en cultuur. Soms is het echter lastig mooie die mooie plaatjes te vinden, omdat er vaak restaurants of resorts zijn gebouwd. Vraagt u vooral uw driver om de mooiste plekjes te bezoeken, die weten exact waar ze moeten zijn. Er zijn ook veel gallerijen en lokale winkels die u kunt bezoeken voor de handgemaakte producten.

Wat is er te doen in Ubud?
     1. Apenbos
     2. Olifanten Safari
     3. Bali vogel park & reptielen park
     4. Raften
     5. Fietsen
     6. Tracking
     7. Visiting goa gajah (Olifanten grot)

14. Sangeh monkey forest
In dit 7 hectare grote bos kunt u rustig een ochtend of middagje rondlopen. In het bos staat de in de 17e eeuw gebouwde Pura Bukit Sari tempel. De meeste apen in het bos zijn de Macaques apen, van kleine baby aapjes tot volwassen apen van meer dan 10 kilo. Het is verstandig om juwelen, brillen en andere loszittende zaken goed in de gaten te houden of op te bergen. Sangeh is veel minder druk dan het apenbos in Ubud er is een mooie kleine tempel in het bos en gidsen die begeleiden u tijdens de wandeling in het bos. Ze brengen over het algemeen ook voedsel mee zodat u de apen kunt voeren en leuke foto’s kunt nemen.

15. 4WD Jungle jeep adventure (four wheels drive)
Met deze tour ontdekt u plekken op Bali waar u normaal gesproken niet komt. De jeep tour neemt u mee naar de Jatiluwih rijstvelden, Angsri warm water bron, een jungle avontuur, de meren van Beratan en Buyan en de Bedugul Ulundanu Tempel.

Rijdend over wegen waar je met een normale auto niet kunt komen voelt u de echte sfeer van het lokale leven in de kleine dorpjes. Nadat u bent aangekomen bij de Besi Kalung tempel, het startpunt van de Jatiluwih rijstvelden tocht rijdt u door vulcanische landschappen naar de Angseri warm water bron, aan de voet van de Batukaru.

De volgende stop is Bedugul, waar u kunt genieten val een heerlijke lunch voordat u de jungle in trekt op weg naar Munduk, met adembenemende uitzichten over de twee meren. Na Munduk is de volgende en laatste stop de temple Ulundanu aan de rand van het Beratan meer.

16. 4WD Bali Nature Safari (four wheels drive)
Deze tript neemt u mee naar het middelste gedeelte van het eiland. Een uur in de botanische tuinen, een 4WD offroad trip, 2 uur durende fietstocht door de rijstvelden en de jungle, het sangeh apenbos en als laatste een relaxing voetmassage van 30 minuten.

Onderweg naar de botanische tuinen rijdt u door Pinge village, waar u de traditionele Balinese huizen kunt zien. In de botanische tuinen volgt een wandeling van ongeveer een uur en deze tocht eindigt aan de oostkant van de tuinen waar een geweldig uitzicht is over het meer van Beratan. Daarna stapt u in de jeep voor een stuk offroad trek.

Na de jungle tocht wordt er voor de lunch een Indonesisch buffet gereserveerd bij een restaurant bij het meer van Beratan en vervolgens volgt een mooie fietstocht van 2 uur door de rijstvelden en de dorpjes totdat u bij het Sangeh apenbos arriveert. Na het apenbos is er op het finish punt nog een relaxing voetmassage voor u.

17. De berg op
De hoogste berg op Bali is de Gunung Agung, 3.142 meter hoog en hij is te zien vanaf bijna het hele eiland. Bij helder weer is de Gunung Agung ook te zien vanuit Ayo. Het mooiste is om in de vroege ochtend te vertrekken, de belangrijkste tempel van Bali, de Pura Besakih, ligt aan de voet van de berg. Als er ceremonies zijn bij deze tempel is het niet toegestaan om de berg te beklimmen.

18. Botanische tuinen
De prachtige botanische tuinen; de Kebun Raya Eka Karya, liggen op het bedugul plateau middenin het regenwoud en de bergen. De tuinen zijn in 1959 open gegaan en liggen op 160 hectare land. Er zijn bijna 1200 verschillende soorten flora en fauna. Er is een speciale tuin met 320 verschillende soorten van de orchidee vanuit heel Indonesie. Er is ook een enorme rozen tuin en een informatieve bibliotheek. De tuin is elke dag open van 8 tot 18:00.

19. Bali Treetop adventour park, http://www.balitreetop.com/
Naast de botanische tuinen ligt het bali treetop park. Het park heeft 6 circuits van boom naar boom. Met daaronder uiteraard netten, Tarzan sprongen en bruggen. Er is een hele grote Flying Fox van 160 meter vliegen door de lucht. Twee circuits zijn voor kinderen vanaf 4 en het park is open van 8:30 tot 18:00. 

20.Water Bom, http://www.waterbom-bali.com/
Klaar om flink nat te worden in het grootste water park van Bali? Water Bom is er voor alle leeftijden, het is gelegen in Kuta in het zuiden van Bali. Er zijn talloze glijbanen op dit 3,8 hectare grote park, gecombineerd met een mooie tropische tuin en een lange baan waar het water je langzaam meevoert terwijl je lekker op een bandje ligt te relaxen.

21. Bali Safari Marine Park, http://www.balisafarimarinepark.com/#
Thuis voor honderden prachtige dieren in een park wat de Balinese cultuur en de Afrikaanse savanne samen brengt. Tijgers, Leeuwen, Olifanten, Komodo draken, Cheetahs, en diverse vissen zijn te zien in dit mooie park. Het is een uurtje rijden vanuit Ayo om er te komen en aangezien de meeste dieren vooral in de ochtenden actief zijn is het raadzaam om op tijd te vertrekken. Naast het bekijken van de dieren zijn er diverse educatieve en culturele evenementen en actieviteiten. 

22. Jimbaran
Vlakbij het GWK park ligt Jimbaran. Een mooi wit zandstrand in het zuidelijke puntje van Bali. Een heerlijk strand om overdag lekker te zonnen en te relaxen en tegen de avond veranderd het strand in een groot restaurant. Het strand wordt door alle restaurantjes vol gezet met tafels en stoelen en u kunt er genieten van heerlijke dagverse vis gerechten, een tropische juice of een lekker biertje.

23. Danau Batur
De Danau Batur is het grootste meer op Bali. Het is 7 mile lang en 2,5 mile breed. Het meer dankt de naam aan de Batur berg, een actieve vulkaan van 1717 meter hoog, van waaraf de zonsopgang kijken een prachtige belevenis is. Het meer is omringt door de krater muren van de originele vulkaan. Het is ongeveer 20 meter diep en het water stroomt ondergronds naar alle delen van Bali en is daardoor heel belangrijk voor de irrigatie van de rijstvelden over heel Bali. De tempel van Ulun Danu is ook gebouwd bij dit meer, de tempel voor de water god Dewi Danu.

24. Jatiluwih rice fields
De rijstvelden om het dorpje Jatiluwih behoren tot de mooiste rijstvelden van Indonesie en zijn ook genomineerd voor een plek op de UNESCO World Heritage List. Het dorp ligt op 850 meter hoogte dus de temperatuur is er niet te hoog, vanaf sommige punten kunt u bij helder weer grote delen van het zuiden van Bali zien.

25. Snorkelen & duiken
Indonesie heeft op veel plekken een prachtige onder water wereld. Om Bali heen zijn er talloze plekken om te snorkelen en te duiken. Een van de mooiste plekken ter wereld is gelegen in het Noord Westen van Bali; Menjangan Island. Een klein eiland op ongeveer 20 minuten varen vanaf het vaste land met om het hele eiland heen prachtige koraal riffen. Vlakbij Menjangan vindt u ook The Melaya Villas, mocht u het Noord Westen van Bali en Java willen ontdekken dan is een verblijf in Melaya zeker aan te raden!

Golfen in Bali

Golfen BaliOp Bali zijn er een aantal Golf courses, de mooiste hiervan vindt u op loopafstand van vakantievilla Ayo. De Nirwana Bali Golf course is ontworpen door de wereld beroemde golfer Greg Norman en heeft 5 holes direct aan de oceaan. Deze prachtige golfbaan voert u langs de oceaan en cliffs met uitzicht op de tempel Tanah Lot, ook liggen er een aantal holes middenin de rijstvelden zodat de hele baan een prachtige Balinese ervaring is. Naast de baan bij Tanah Lot is er een baan in Nusa Dua (ongeveer 30 minuten rijden) en is er een op het midden van het eiland in de bergen bij Bedegul (ongeveer 2 uur rijden)

Natuur in Bali

Natuur in BaliIn Bali zijn er talloze mogelijkheden om Yoga te beoefenen. Er zijn verschillende organisaties die retreats aanbieden waarbij je een aantal dagen in een hotel of villa verblijft en alleen maar met Yoga bezig bent, maar het is ook mogelijk lossen lessen te volgen. Voor losse lessen is er dan weer de keuze om bij een yoga studio een les te volgen of om de yoga docent naar de villa te laten komen. In villa Ayo is het uiteraard mogelijk om yoga te doen, we hebben een aantal docenten die freelance werken, maar als u liever naar een studio gaat dan hebben we een aantal adressen in de omgeving waar u terecht kunt voor alle vormen van Yoga.

Cultuur in Bali

images-2Dans en muziek zijn erg belangrijk, in het dagelijkse leven, maar zeker ook in het spirituele. De Balinese dansen worden ondersteund door gamelanmuziek. Daarnaast worden alle festiviteiten in de tempel door gamelanmuziek ondersteund. Tevens is er veel schilderkunst, textiel en houtsnijwerk waarmee de kunstzinnigheid en creativiteit van de Balinees wordt onderstreept en benadrukt. Naast eerder genoemde kunstuitingen worden er ook veel sieraden van goud- en zilverwerk gemaakt.

Tempels in Bali

Tempels in BaliMeer tempels dan huizen op Bali

Er zijn duizenden tempels (Pura) op Bali te vinden, men zegt dat er zelfs meer tempels zijn dan huizen. Deze zijn niet allemaal voor toeristen toegankelijk. In totaal zijn er 9 grote tempels op het eiland, waaronder de moedertempel Besakih. Dit zijn ‘key directional’ tempels (of ‘Sad Kahyangan’); die allemaal op strategische locaties staan om het eiland te beschermen tegen het kwaad. De tempels bestaan uit meerdere delen, waarbij de kern meestal niet toegankelijk is voor bezoekers.

De tempels vormen een ontmoetingsplek tussen de goden en de mensen. Jaarlijks vinden er vele festivals plaats waarbij de inwoners van het eiland offers brengen bij de tempels. Vaak moet je bij aankomst een klein bedrag (meestal tussen de Rp.5.000 en Rp.20.000) betalen als entreegeld. Bij de ingang van de tempel kun je vaak kosteloos een sarong lenen of huren, dit is namelijk verplicht bij elk tempelbezoek. Soms doet men het bij de parkeerplaats overkomen dat je alleen daar een sarong kunt kopen (bij de winkeltjes); dit is echter niet het geval. Wel is het handig om aan het begin van de vakantie een sarong te kopen en die mee te nemen bij elk tempelbezoek.

Bij de ingang van de tempel staan meestal gidsen die je van alles over de tempel kunnen vertellen.

De must-see tempels op Bali zijn volgens ons: Ulun Danu Bratan, Tanah Lot, Tirta Empul,Uluwatu en Gunung Kawi.

Duik & Snorkel

Duiken Snorkelen in BaliBali, “Het eiland van de Goden”, is een zalige plek om te gaan of om te leren duiken. Duiken in Bali is zondermeer fantastisch te noemen mede door de enorme rijkdom aan marineleven die je kan bewonderen op quasi iedere duik. De ene dag kan je genieten van de wonderbaarlijke Zonnevis (Mola Mola) en Manta Rays op een van de vele duikplaatsen die Nusa Penida en Nusa Lembongan te bieden heeft. De andere dag kan je gaan zoeken naar Zeepaardjes of de bizarre Mimic Octopus in Noord Bali. De diversiteit aan zachte en harde koralen in Bali en Indonesië zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen en kan niet vergeleken worden met andere plaatsen waar dan ook ter wereld.

Onbevlekte koraalriffen dekken de hellingen van Nusa Lembongan en Nusa Penida terwijl je aan de andere kant spectaculaire muurduiken kan ervaren in Menjangan Island. “Muck” diving oftewel modderduiken bieden je de kans om critters te ontdekken op verschillende plaatsen rondom Bali zoals bv. Puri Jati (PJ), Secret Bay en Seraya Secrets. Het alom bekende “USS Liberty” wrak in Tulamben is een van de meest populaire duikplekken in Bali en het is makkelijk te begrijpen waarom.

Restaurants

Restaurants en Eten op BaliRondom Bali zijn er diverse prachtige spots om te snorkelen. In het zuiden zijn er vele plekken rondom de kleinere eilanden Nusa Penida en Nusa Lembongan. In het Noord Westen is er een van de bekendste plekken ter wereld ; Menjangan Island, waar u hele dagen in het water kunt vertoeven. In het Oosten is er Amed en Tulamben, zo is er eigenlijk altijd wel een plek in de buurt waar u de onderwater wereld kunt bekijken.